Statistieken

Vandaag 50
Deze week 106
Deze maand
823
Sinds 10-2013 60937

Der Wanderer


 

 

 

In 1818 schilderde Caspar David Friedrich zijn meesterwerk "Der Wanderer über dem Nebelmeer".

Dit schilderij is in ons logo verwerkt.

 

Het doek toont een man die de top heeft bereikt van een rotspartij. Van daaruit heeft hij een schitterend uitzicht over verdergelegen bergen en over een in mist gehulde vallei die hem daarvan scheidt. In alle rust aanschouwt Der Wanderer het uitzicht. Hij heeft een breed blikveld op de wereld die voor hem ligt, maar de nevel ontneemt hem deels het zicht. Een deel van de werkelijkheid zal altijd onkenbaar blijven.

Zal hij zijn tocht voortzetten? Alle lijnen in het schilderij wijzen naar Der Wanderer. Hij moet zelf kiezen. Niemand anders gaat die keuze voor hem maken.

 

De Wanderer über dem Nebelmeer symboliseert voor mij waar het in de filosofie om gaat: Stilstaan om in alle rust de zaken in een breder perspectief te kunnen zien. De mens staat midden in de wereld en het is aan hem om zin te geven aan wat hij ziet. Een deel van de werkelijkheid zal altijd onkenbaar blijven, verborgen achter flarden mist. Dat noopt de mens tot bescheidenheid maar schept ook ruimte voor het mystieke. Mogelijk zit er achter de nevels een diepere werkelijkheid dan we nu voor mogelijk houden.

Filosofie is niet altijd makkelijk, en vorderingen maken in de filosofie is soms als het beklimmen van een rotsachtig pad. Het uitzicht dat je krijgt als je een eind omhooggeklommen bent maakt het echter dubbel en dwars de moeite waard.

 

 

© 2019 Harmen Schoonekamp | contact |

Citaat van de dag

"Twee dingen vervullen het gemoed met steeds nieuwe en steeds toenemende bewondering en ontzag, hoe vaker en intenser het nadenken zich erop toelegt: de sterrenhemel boven mij en de morele wet in mij. " - Immanuel Kant
(1724-1804)