Statistieken

Vandaag 16
Deze week 123
Deze maand
109
Sinds 10-2013 157500

Cursus filosofie


 

 

Een overzicht van ons complete cursusaanbod op het gebied van filosofie en levensbeschouwing.

 

 

ConfuciusVierluik oosterse filosofie
Wat we 'oosterse filosofie' noemen is een veelheid aan tradities die veelal onafhankelijk van elkaar ontstaan zijn. In deze lezingenreeks nemen we de belangrijksteoosterse tradities onder de loep: het Hindoeïsme, het geloof met duizenden gode, het boeddhisme, de leer die onwikkeld is door Boeddha, het taoïsme, de leer van de oude Chinese meester Zhuangzi en het confucianisme, de leer van de oude Chinese wijsgeer Confucius.

 

 

 

 

Jodendom, christendom, islamDrieluik: jodendom, christendom, islam
In dit drieluik kijken we naar de drie abrahamitische religies, de geloofssystemen die teruggaan op het geloof van aartsvader Abraham. Deze religies hebben een onuitwisbaar op de geschiedenis en de cultuur van de mensheid gedrukt. En die invloed is nog steeds merkbaar. Denk maar aan het Israëlisch-Palestijns conflict dat dagelijks in het nieuws is en waar religie een grote rol in speelt. We kijken naar het ontstaan en de geschiedenis van dez geloven, naar de belangrijkste leerstellingen en de dagelijke gebruiken.

 

 

 

 

Geschiedenis van de westerse filosofie

 

Filosofie deel 1Plato
De Klassieke Tijd
In deze cursus kijken we naar de oorsprong van de filosofie. We zien hoe de filosofie door de oude Grieken uitgevonden wordt en hoe de Romeinen de Griekse filosofie verder ontwikkelen.

 

 

 

 

Filosofie deel 2
MiddeleeuwenMiddeleeuwen en Renaissance
Tijdens de Middeleeuwen staan wetenschap en filosofie op een laag pitje. Toch zijn er in de Middeleeuwen ook interessante denkers. Tijdens de Renaissance komt de klassieke filosofie weer volop in de belangstelling te staan.

 

 

 

 

 

DescartesFilosofie deel 3
Vroegmoderne Tijd
De mens durft steeds meer te vertrouwen op het eigen verstand. René Descartes gebruikt zijn scherpe verstand allereerst om aan alles te twijfelen. Oude zekerheden verdwijnen, maar er is ruimte voor een nieuw optimisme.

 

 

 

 

Filosofie deel 4Kant
De Verlichting
Het vertrouwen in het menselijk verstand bereikt zijn hoogtepunt tijdens de Verlichting. De toekomst lijkt vol mooie beloften te zitten. Als de mens de ketens van zijn zelfverschuldigde onwetendheid afwerpt, is er niets dat het menselijk verstand niet teweeg kan brengen. "Vrijheid, gelijkheid, broederschap" klinkt het, ook onder filosofen.

 

 

 

 

Filosofie deel 5Romantiek
De Romantiek
Heeft de nadruk op het verstand tijdens de Verlichting het gevoel niet onderbelicht gelaten? Die indruk hebben de filosofen uit de Romantiek. De mens is niet alleen maar het rationele individu, maar ook een wezen dat historisch en in zijn omgeving gesitueerd is. Gevoel, creativiteit, spontaniteit en spiritualiteit zijn de trefwoorden die deze periode karakteriseren.

 

 

 

 

Filosofie deel 6Marx en Nietzsche
Late 19e eeuw
De Industriële Revolutie bereikt zijn hoogtepunt en het leven van mensen verandert ingrijpend. In deze tijd is er vooral aandacht voor politieke filosofie. John Stuart Mill verdedigt het liberalisme terwijl Karl Marx opkomt voor het arme proletariaat in de steden. Ondertussen leggen Nietzsche en Kierkegaard de fundamenten voor het existentialisme.

 

 

 

 

Filosofie deel 7Wittgenstein
Vroege 20e eeuw
In de vroege 20e eeuw zetten Edmund Husserl en Martin Heidegger de fenomenologie stevig op de filosofische kaart. Wittgenstein houdt zich bezig met taal en Karl Popper met wetenschapsfilosofie.

 

 

 

 

Filosofie deel 8Sartre en de Beauvoir
Late 20e eeuw
De Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen achtergelaten in de filosofie, onder andere bij Hannah Arendt en Emmanuel Levinas.  In Frankrijk is het existentialisme helemaal in, vooral door Jean-Paul Sartre. Zijn vriendin Simone de Beauvoir houdt zich bezig met het feminisme. Sociaal-economische thema's worden aangesneden door Nozick en Rawls. Jürgen Habermas ontwikkelt zijn maatschappijkritische filosofie.

 

 

 

 

Filosofie deel 9Fukuyama
Hedendaagse filosofie
Filosofie gaat niet alleen over ver vervlogen tijden. Het filosofisch debat is nog springlevend.  In deze cursus behandelen we filosofen die vandaag de dag een gezicht geven aan de filosofie. We kijken naar de thema's en discussies die de filosofen vanaf ongeveer 1990 tot heden bezig hebben gehouden.

 

 

© 2024 Harmen Schoonekamp | contact |

Citaat van de dag

"De roep van het vlees is: Geen honger, geen dorst, geen kou lijden. Degene die hier niet aan lijdt en erop vertrouwen mag dat dit zo blijft kan zelfs met Zeus wedijveren in geluk. " - Epicurus -
(341-270 v. Chr.)