Statistieken

Vandaag 4
Deze week 4
Deze maand
481
Sinds 10-2013 150255

Cursus filosofie


 

 

Een overzicht van ons complete cursusaanbod:

 

 

Filosofie deel 1

De Klassieke Tijd

In deze cursus kijken we naar de oorsprong van de filosofie. We zien hoe de filosofie door de oude Grieken uitgevonden wordt en hoe de Romeinen de Griekse filosofie verder ontwikkelen.

 

Filosofie deel 2

Middeleeuwen en Renaissance

Tijdens de Middeleeuwen staan wetenschap en filosofie op een laag pitje. Toch zijn er in de Middeleeuwen ook interessante denkers. Tijdens de Renaissance komt de klassieke filosofie weer volop in de belangstelling te staan.

 

 

Filosofie deel 3

Vroegmoderne Tijd

De mens durft steeds meer te vertrouwen op het eigen verstand. René Descartes gebruikt zijn scherpe verstand allereerst om aan alles te twijfelen. Oude zekerheden verdwijnen, maar er is ruimte voor een nieuw optimisme.

 

Filosofie deel 4

De Verlichting

Het vertrouwen in het menselijk verstand bereikt zijn hoogtepunt tijdens de Verlichting. De toekomst lijkt vol mooie beloften te zitten. Als de mens de ketens van zijn zelfverschuldigde onwetendheid afwerpt, is er niets dat het menselijk verstand niet teweeg kan brengen. "Vrijheid, gelijkheid, broederschap" klinkt het, ook onder filosofen.

 

Filosofie deel 5

De Romantiek

Heeft de nadruk op het verstand tijdens de Verlichting het gevoel niet onderbelicht gelaten? Die indruk hebben de filosofen uit de Romantiek. De mens is niet alleen maar het rationele individu, maar ook een wezen dat historisch en in zijn omgeving gesitueerd is. Gevoel, creativiteit, spontaniteit en spiritualiteit zijn de trefwoorden die deze periode karakteriseren.

 

Filosofie deel 6

Late 19e eeuw

De Industriële Revolutie bereikt zijn hoogtepunt en het leven van mensen verandert ingrijpend. In deze tijd is er vooral aandacht voor politieke filosofie. John Stuart Mill verdedigt het liberalisme terwijl Karl Marx opkomt voor het arme proletariaat in de steden. Ondertussen leggen Nietzsche en Kierkegaard de fundamenten voor het existentialisme.

 

Filosofie deel 7

Vroege 20e eeuw

In de vroege 20e eeuw zetten Edmund Husserl en Martin Heidegger de fenomenologie stevig op de filosofische kaart. Wittgenstein houdt zich bezig met taal en Karl Popper met wetenschapsfilosofie.

 

Filosofie deel 8

Late 20e eeuw

De Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen achtergelaten in de filosofie, onder andere bij Hannah Arendt en Emmanuel Levinas.  In Frankrijk is het existentialisme helemaal in, vooral door Jean-Paul Sartre. Zijn vriendin Simone de Beauvoir houdt zich bezig met het feminisme. Sociaal-economische thema's worden aangesneden door Nozick en Rawls. Jürgen Habermas ontwikkelt zijn maatschappijkritische filosofie.

 

Filosofie deel 9

Hedendaagse filosofie

Filosofie gaat niet alleen over ver vervlogen tijden. Het filosofisch debat is nog springlevend.  In deze cursus behandelen we filosofen die vandaag de dag een gezicht geven aan de filosofie. We kijken naar de thema's en discussies die de filosofen vanaf ongeveer 1990 tot heden bezig hebben gehouden.

 

 

© 2023 Harmen Schoonekamp | contact |

Citaat van de dag

"Omdat filosofie voortkomt uit verwondering, zal een filosoof van mythen, fabels en poëzie houden. Filosofen en dichters lijken op elkaar omdat beiden vol zijn van verwondering. " - Thomas van Aquino -
(1224 - 1274)